top of page

Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΙΩΝ - ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»


Κρατάμε Ψηλά την Πολιτιστική μας Σημαία!

Ο «Πολιτισμός ενώνει»


Μεγάλη τιμή για εμένα να παρουσιάζω το Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ με θέμα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΙΩΝ - ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», μια πρωτοβουλία της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», η οποία τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον επικεφαλής της παράταξης ΑΣΑ, κ. Ανδρέα Κούρτη για την πρόσκληση, η αίσθηση του χρέους που με διακατέχει για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βορείου Ηπείρου, μου επέβαλε να είμαι και εγώ παρούσα σε όλη αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια. Θερμά συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη που «αγκάλιασε» και στήριξε για ακόμη μια φορά μια σπουδαία πρωτοβουλία για την ανάδειξη του πολιτισμού. Ευχαριστώ θερμά όσους ήταν κοντά μας και μοιράστηκαν το όραμά μας και τίμησαν τις προσπάθειές μας.

Το Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ δημιούργησε μια σπουδαία γέφυρα καλλιτεχνικής και πνευματικής επικοινωνίας και ένωσε την Ελλάδα απ’ άκρη σ άκρη. Καταξιωμένοι χορευτές και μουσικοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και τη δημιουργικότητά τους και παρουσίασαν με αγάπη την παράδοση του τόπου τους. Βόρειος Ήπειρος, Κρήτη, Πόντος, Κύπρος… ένα μοναδικό «πάντρεμα παράδοσης», μια υπέροχη συνεύρεση πολιτισμών, που συνοδεύονταν από ζωντανή μουσική και οργανοπαίκτες, από μια σύνθεση χρωμάτων και παραδοσιακών στολών. Ταξιδέψαμε με αγάπη και συγκίνηση στο πλούτο της κοινής μας παράδοσης, κουβαλώντας ο καθένας τα δικά του χαρακτηριστικά ήθη και έθιμα, φορεσιές, χορούς, τραγούδια.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από το Μουσικό σύνολο «Τα Παιδιά του Ήλιου» και τον καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη κ. Κώστα Νούσια στο Σαξόφωνο. Τα μέλη του μουσικού συνόλου, ήταν στο Βιολοντσέλο ο Δημήτρης Κοτταρίδης, στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, τραγούδησαν οι mezzo-soprano Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και Αλκέτα Τάλλιου, ενώ στο χορωδιακό συμμετείχαν οι Ελένη Αμπατζοπούλου, Τζο Μπικ, Ευτυχία Μπολλάνου και Σοφία Σαμούρη. Η εκδήλωση καθόλη τη διάρκεια πλαισιώθηκε από ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής και περιλάμβανε τραγούδια και σκοπούς από την Βόρειο Ήπειρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Κύπρο. Το μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ πλαισίωσαν μουσικά για την Βόρειο Ήπειρο: στο κλαρίνο ο Τάσος Μαγκλάρας, στο βιολί ο Λουάν Χουσέ, στο ντέφι ο Ηλίας Μούτσος, στο λαούτο ο Νίκος Χαλκιάς, στο τραγούδι ο Γιάννης Λίτσιος και ο Αλέξανδρος Μαγκλάρας. Για τον Πόντο: στη λύρα – φωνή ο Δημήτρης Καρασαββίδης, στο νταούλι ο Παύλος Μουρατίδης. Για την Κύπρο: στο βιολί ο Κωνσταντίνος Κίκιλης, στο λαούτο ο Γιώργος Παπαϊωάννου, στο τραγούδι η Αγγελική Κίκιλη. Για την Κρήτη: στο λαούτο ο Παναγιώτης Κουτούζος, στη κιθάρα ο Κυριακάκης Άρης, στη λύρα ο Γιάννης Μακριδάκης.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους χορευτές, τους μουσικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η συνεισφορά τους είναι σπουδαία για την διατήρηση της πολιτιστική μας κληρονομιάς, καθώς αφήνουν μια σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Τίμησαν με την παρουσία τους, χόρεψαν και τραγούδησαν οι παρακάτω σύλλογοι: Πολυφωνικό γκρουπ «Οι Κυράδες» της Άνω Δερόπολης», Πολυφωνικό σύνολο Ένωσης Χειμαρριωτών «Όμορφη Χιμάρα» , Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδειάς «Άγιος Κοσμάς», Πολυφωνικός όμιλος «ΤΑ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΙΚΑ», Το «Μοναστήρι της Παναγιάς»: Σύλλογος για τη διάσωση και διάδοση του πολιτισμού Άρτας της Βορείου Ηπείρου, Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης "Δερόπολη", Πολυφωνικό σχήμα «ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ» Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης "Δερόπολη", "ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ": Ελληνικό σωματείο διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Πόντος), Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ» (Κύπρος), «Εθνική Εστία» (Κρήτη).

Θερμά ευχαριστώ από καρδιάς, στην επιστημονική συνεργάτη του Περιφερειάρχη Αττικής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αμαλία Ρόντου και τα μέλη του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δερόπολης "Δερόπολη", τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Δούλη και την Γενική Γραμματέα Αφροδίτη Μήτση και την υπέροχη ομάδα τους, για την άψογη συνεργασία αλλά και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης. Η συνεισφορά τους, ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΠΟΛΥΤΙΜΗ!

Θερμά συγχαρητήρια στην πρόεδρο του ανεξάρτητου και μη κερδοσκοπικού συλλόγου «Εστία Δερόπολης» κ. Όλγα Πάγουνα για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια με βασικό σκοπό την στήριξη άπορων οικογενειών αλλά και για το πλούσιο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί προκειμένου να βελτιώσει στο μέγιστο βαθμό την καθημερινότητα και τη διαμονή των εναπομεινάντων Ελλήνων, που κρατάνε ζωντανή την Ελλάδα μέσα τους, στην Βόρειο Ήπειρο.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της υπέροχης εκδήλωσης αλλά και τους πολύ καλούς συναδέλφους δημοσιογράφους για την τηλεοπτική, ραδιοφωνική, διαδικτυακή και έντυπη προβολή της μεγάλης αυτής πολιτιστικής εκδήλωσης.

Χορηγοί επικοινωνίας της πολιτιστικής εκδήλωσης: ‘ΒΕΡΓΙΝΑ’ τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ‘ΒΕΡΓΙΝΑ’ τηλεόραση ΚΥΠΡΟΥ, Εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ραδιοφωνικός σταθμός «ΕΛΛΑΔΑ FM», ειδησεογραφικά σαιτ ‘dropolinews.gr’, ‘apenadiblogspot’, ‘pronews.gr’, ‘e-pontos.gr’, ‘allaboutshipping.co.uk’, ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο « Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» (Αμερική–Καναδά –Αυστραλία). Τους ευχαριστώ θερμά!


Συνεχίζουμε δυναμικά, με το κεφάλι ψηλά και τη καρδιά γεμάτη!

Με περηφάνεια και αγάπη για την πολιτιστική μας παράδοση!




























































Comments


bottom of page