top of page

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στους Βουλιαράτες Β.Ηπείρου

Είχα την τιμή -εκπροσωπώντας την Ένωση Tέκνων και Συγγενών πεσόντων κατά το Έπος 1940-41- να καταθέσω στεφάνι στο μνημείο των ηρώων στους Βουλιαράτες ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες στρατιώτες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.

Οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα, στα δυο χωριά που βρίσκονται τα στρατιωτικά νεκροταφεία με τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στις σφοδρές μάχες με τα ιταλικά στρατεύματα, τότε που τις ένδοξες μέρες του πολέμου η ιαχή «ΑΕΡΑ» αντηχούσε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, από την έναρξη του πολέμου μέχρι τις 26 Απριλίου 1941, οι απώλειες στο μέτωπο έφτασαν τους 13.936 οπλίτες και αξιωματικούς. Οι 5.960 θάφτηκαν σε νεκροταφεία στην Ελλάδα, ενώ 7.976 παρέμεναν στην Αλβανία θαμμένοι προχείρως ή άταφοι στα σημεία που έχασαν τη ζωή τους.


Μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες συζητήσεων και διαβουλεύσεων με την αλβανική πλευρά αλλά και τον πολυετή αγώνα του Προέδρου της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, κ. Γιώργου Σούρλα, το 2009 υπογράφηκε το πρωτόκολλο ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία για τα στρατιωτικά νεκροταφεία.


Σήμερα, έπειτα από 82 χρόνια, η μεγάλη αυτή Εθνική εκκρεμότητα αποκαθίσταται, καθώς συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σύμφωνα με την Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας που προβλέπει την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.


Ο αγώνας για δικαίωση συνεχίζεται! ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ σε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν!









Commentaires


bottom of page