top of page

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΩΡΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ



Αλήθεια πότε ξανά στο παρελθόν η Ευρώπη, από την ημέρα «γέννησης» της μέχρι σήμερα, κλήθηκε να παράσχει βοήθεια συνολικά σε όλο της το οικοδόμημα, την ίδια στιγμή, την ίδια ώρα, το ίδιο λεπτό; Η απάντηση εύκολη: ποτέ ξανά στην μέχρι τώρα πορεία της. Η διαπίστωση αυτή αναμφίβολα, καθιστά τη κατάσταση δύσκολη, πολύπλοκη, απρόβλεπτη κι επικίνδυνη ως ένα βαθμό για την ίδια της την υπόσταση.


Ανοίγοντας προσεκτικά το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, γίνεται ευλόγως κατανοητό πως αυτή τη φορά η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα στιγμές και εικόνες του παρελθόντος. Αυτή τη φορά, ο «εχθρός» δεν είναι οι αριθμοί, δεν είναι η οικονομία, ούτε το χρέος, ούτε τα μνημόνια. Δεν μιλάμε για έναν ακόμη ‘’οικονομικό πόλεμο’’ που αναδύονται από τα συντρίμμια του δυστυχία, απόγνωση, οργή, απογοήτευση. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο «εχθρός», είναι ένας φονικός ιός που στο πέρασμα του παρασύρει χιλιάδες ανθρώπινα θύματα καθημερινά χωρίς καμιά αντίσταση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας ακάλεστος και απρόσμενος ιός, γνωστός σε όλη την ανθρωπότητα ως Κορωνοιός, ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις, και το χειρότερο όλων, δεν έχει αντιπάλους. Δρα ανενόχλητος, είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού και μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει τη μάχη.


Και το ερώτημα που γεννάται είναι ένα: Ποιος και πώς θα τον σταματήσει; Με ποια εφόδια και ποιες ενέργειες;


Σε αυτήν την νέα, πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλο τον πλανήτη, το πλάνο δράσης οφείλει να είναι διαφορετικό για να είναι δραστικό και αποτελεσματικό. Παιχνίδια εντυπώσεων, παραδοχή λαθών, χτυπήματα στην πλάτη, μεγάλες υποσχέσεις και παχιά λόγια θαθακισμών δεν χωρούν. Για να μην γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές με τους γνωστούς-αγνώστους να μας σώζουν συνεχώς άλλα και συνεχώς να βρισκόμαστε διασωληνωμενοι στην ‘’Μονάδα Εντατικής Οικονομίας’’ απαιτείται τώρα χωρίς άλλη χρονοτριβή ένα καλά οργανωμένο σχέδιο επί χάρτου για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Κοιτάζοντας όλο και πιο σχολαστικά το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, συνειδητοποίει κανείς ότι η πανδημία αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο καταστροφής ανθρώπινου κεφαλαίου σε μεγέθη που δεν έχουμε ξαναδεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι απαραίτητο λοιπόν η Ευρώπη ν’ αντλήσει έμπνευση από αυτούς που μετείχαν στην ανοικοδόμηση του κόσμου της Ευρώπης μετά τον Β ΠΠ και η νέα «μάχη» εναντίον του Κορωνοϊού απαιτεί το ίδιο πνεύμα εθνικής προσπάθειας που ενσαρκώθηκε πριν από 75 χρόνια.

Είναι γεγονός, πως για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι χώρες χάραξαν διαφορετικές εθνικές στρατηγικές, τόσο ως προς τον ρυθμό επιβολής όσο και το είδος των περιοριστικών μέτρων. Τώρα όμως, η Ευρωπαϊκή Οικογένεια, βρισκόμενη σε μια κρίσιμη καμπή, καλείται να έχει μια κοινή γραμμή μέχρι το τέλος. Η πανδημία πρέπει να ενώσει την Ευρώπη και όχι να την διχάσει περαιτέρω.


Γι αυτό Κύριοι στην Ευρώπη ήρθε η ώρα να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να φανεί στην πράξη. Οι εθνικές κυβερνήσεις με αλλεπάλληλες προτάσεις και συναντήσεις και οι ευρωπαίοι πολίτες με κομμένη την ανάσα αλλά συνάμα με υπομονή αναμένουν μια ουσιαστική οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Αν όχι τώρα, πότε; Το καντήλι της υπομονής έχει τελειώσει για όλους.

Comments


bottom of page